Oplossing bij jeuk door de eikenprocessierups

Oplossing bij jeuk door de eikenprocessierups

Op dit moment is er veel overlast van de eikenprocessierups. Bij contact met de huid veroorzaken de brandharen jeuk. Deze klachten kunnen worden verlicht met een jeukstillende crème, bijvoorbeeld Nestosyl. Nestosyl Crème werkt plaatselijk jeukstillend, verkoelend en pijn verlichtend.   

Contact niet te vermijden

De microscopische kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De ernst van de klachten kan per persoon verschillen. Onder een boom lopen waarin de eikenprocessierupsen zitten kan al genoeg zijn om flinke klachten te krijgen. De kleine haartjes landen via de wind gemakkelijk op de kleding of op de huid. Het Rode Kruis raadt aan om gebieden met eikenbomen te vermijden. Komt de huid toch in aanraking met de rupsen of de haren, volg dan het volgende stappenplan.

  1. Spoel de huid grondig met water. Ga niet wrijven of krabben, dan krijg je alleen maar meer jeuk.
  2. Met plakband of ducttape kun je de huid afgaan om resterende haren te verwijderen.
  3. Breng een jeukstillende crème aan, bijvoorbeeld Nestosyl.
  4. Was de kleren op hoge temperatuur, minimaal 60 graden.
  5. In de meeste gevallen zijn de klachten na twee weken verdwenen. Neem bij ernstige klachten (benauwdheid, ernstige oogklachten, allergische reacties) contact op met de huisarts.

Directe verlichting bij jeuk

Nestosyl Crème is een geneesmiddel dat gebruikt wordt ter verlichting van kortdurende jeuk, insectenbeten en oppervlakkige schaaf- en snijwonden. De crème werkt plaatselijk verkoelend, jeukstillend en pijn verlichtend. Nestosyl crème is verkrijgbaar bij bijna alle drogisten in Nederland.

Nestosyl crème is een geneesmiddel – lees voor gebruik de bijsluiter. RVG00591